Een huis (ver)kopen

Er komt veel kijken bij de aankoop (of verkoop) van een huis. Wij zetten dit graag kort voor u op een rijtje.

Koopovereenkomst

In de koopovereenkomst staan alle afspraken die zijn gemaakt tussen de koper en verkoper over de koop. Het is van belang dat deze afspraken officieel en volledig op papier staan omdat deze de basis vormen van de overdracht en de afspraken alleen op deze manier rechtsgeldig zijn. Een koopovereenkomst wordt meestal opgesteld door een makelaar of de notaris.

Akte van levering

Op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend, is de woning nog niet officieel overgedragen. Hiervoor wordt door de notaris de akte van levering opgesteld, welke wordt ingeschreven in het kadaster. Pas na ondertekening van de akte en inschrijving in het kadaster, is de koper daadwerkelijk eigenaar van de woning geworden.

Hypotheekakte

Als u een lening afsluit voor de aankoop van een huis, vraagt de bank om zekerheid. Die zekerheid kunt u geven door aan de bank een hypotheekrecht te geven op uw huis. Wanneer u een hypotheek afsluit krijgt u te maken met een hypotheekakte. Dit is een notariële akte waarin alle gegevens en bepalingen over de hypotheek worden vastgelegd door de notaris.

Meer informatie? Lees verder in de brochures van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).

Vragen of een afspraak inplannen?

Vrijblijvende offerte ontvangen?