Samenwonen en trouwen

Gaat u samenwonen of trouwen? Dan is het goed om te weten welke zaken u dient te regelen.

Samenwonen

U kunt zonder daar iets voor te regelen gaan samenwonen. Het kan echter onwenselijke situaties opleveren wanneer er geen officiële afspraken worden gemaakt. Om dit te voorkomen kunt u een samenlevingsovereenkomst opstellen. In deze overeenkomst kunt u bijvoorbeeld opnemen welke bezittingen van wie zijn, hoe u financiële zaken regelt en wat er moet gebeuren met uw huis en inboedel als u besluit om uit elkaar te gaan. U bepaalt samen met uw partner wat er precies in de overeenkomst komt te staan.

Trouwen

Wanneer u trouwt en geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouwt u in Nederland (sinds 1 januari 2018) in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is wettelijk zo geregeld. Alleen persoonlijke bezittingen en schulden die ontstaan na het trouwen, zijn van u samen. Met huwelijkse voorwaarden kunt u zelf bepalen op welke manier uw bezittingen en eventuele schulden worden verdeeld. U kunt deze voorwaarden het beste vastleggen vóór het huwelijk. De voorwaarden gaan in op het moment van trouwen.

Geregistreerd partnerschap

Wanneer u een geregistreerd partnerschap aangaat, kunt u partnerschapsvoorwaarden opstellen. Er zijn nagenoeg geen verschillen in de opmaak tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. De verschillen met het huwelijk zijn kort gezegd:

  • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven.
  • Het geregistreerde partnerschap kan worden beëindigd door een notaris of advocaat (als u minderjarige kinderen heeft moet u wel naar de rechter).
  • Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet in een huwelijk. Andersom is dit niet mogelijk.
  • Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend (of er gelden andere regels).

Met partnerschapsvoorwaarden kunt u, net zoals bij huwelijkse voorwaarden bij een huwelijk, bepalen op welke manier uw bezittingen en eventuele schulden worden verdeeld.



Meer informatie? Lees verder in de brochures van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).

Vragen of een afspraak inplannen?

Vrijblijvende offerte ontvangen?