Scheiden en (ver)delen

Wanneer u besluit om uit elkaar te gaan komt er veel op u af. Het is goed om te weten met welke zaken u te maken krijgt en het is belangrijk om deze zaken goed te regelen.

De procedure is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In het geval van een huwelijk gelden er andere regels dan wanneer er sprake is van een samenlevingscontract. Ook het hebben van (minderjarige) kinderen en het bezit van een koophuis hebben invloed op de procedure. De notaris kijkt graag samen met u naar uw situatie om u te voorzien van een passend advies. Indien noodzakelijk kan de notaris u in contact brengen met een advocaat of mediator.

Akte van verdeling

Wanneer u samen eigenaar bent van een woning en een van beiden hier wil blijven wonen, is het noodzakelijk om een akte van verdeling op te stellen. In deze akte wordt vastgelegd wie er in de woning blijft wonen en wordt de eventuele overwaarde verdeeld. De akte moet na ondertekening worden ingeschreven in het kadaster, waarna er nog maar één eigenaar van de woning is. Als beide partners besluiten de woning te verlaten, is een akte van verdeling niet nodig en kan direct worden overgegaan tot verkoop van de woning.

Vragen of een afspraak inplannen?

Vrijblijvende offerte ontvangen?