Schenkingen bij leven

Wanneer u besluit om een schenking te doen, kiest u ervoor om een gedeelte van uw vermogen over te dragen. U kunt bijvoorbeeld een schenking doen aan uw kinderen of aan een goed doel. Hierbij kan het gaan om een eenmalige schenking of een periodieke schenking.

Notariële akte

De notaris kan uw schenking vastleggen in een notariële akte. De notaris zorgt ervoor dat uw schenking juridisch goed geregeld is, waardoor er achteraf geen misverstanden ontstaan. In een notariële akte kunt u bepalingen laten opnemen die speciaal op uw schenking van toepassing zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen dat de ontvanger pas over de schenking kan beschikken na het bereiken van de meerderjarige leeftijd. U kunt ook bepalen dat de schenking alleen voor specifieke doeleinden mag worden gebruikt.

Tevens zal de notaris u op de hoogte brengen over de fiscale gevolgen van uw voorgenomen schenking. Indien gewenst kan de notaris de aangifte schenkbelasting voor u verzorgen.

Onderhandse akte

Het is ook mogelijk om uw schenking zelf vast te leggen in een onderhandse akte. In dat geval stelt u zelf een overeenkomst op met de ontvanger van de gift. Deze overeenkomst biedt echter minder juridische zekerheden dan een notariële akte. In sommige gevallen is een notariële akte verplicht.

Meer informatie? Lees verder in de brochures van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).

Vragen of een afspraak inplannen?

Vrijblijvende offerte ontvangen?